• Italiano (IT)
    • English (UK)
CAS/AL/PALOCCO

CAS/AL/PALOCCO

by NA3 – STUDIO DI ARCHITETTURA

 

Identity, Rhythm, Equilibrium. A normal house. A typical distributive system of the 70s.
 A client holding a lease. Total renovation. These are the requirements for a house, about 90 square meters + a 150 square meter garden, in the Casal Palocco area (Rome): serial since belonging to the terraced typology but at the same time unique, with an identity of its own (a home is always marked by the identity of the people living in it). The distribution of the apartment is canonical and it takes place into four sections, which can be double assembled:

  • (1-2) the corridor separates the apartment from the services area (bathroom and kitchen) and served area (living room, rooms, garden);
  • (3-4) half way down the corridor, a sliding door creates the classical division into the living and sleeping area.

After passing by the entrance, the perception of light and white, a powerful receiver than any other color, from walls, doors, present furnishings contrasts with the dull grey resin, of the route-corridor, as if to simulate "the asphalt of a road" (an optical effect doubled by the mirror on the wall).

The rhythm and color - neutral, if any, and lightly outlined - are drawn from a contemporary panelling, made of polished glass, which partially covers the rooms (a blue-greyish color space for the services area and olive-greyish for those which are served), and then turning towards the corridor to whom it reveals, behind closed doors, the essence (the content / function); treatment is not an end in itself but for reporting the numerous built-in sliding doors. Doors are white and oversize (2.70 m), opened, when not used, they completely disappear, somehow evoking a sense of lightness and linearity, sometimes, unexpected and unusual.

The diaphragm-kitchen door, completely transparent, can scroll until being close up and never interrupt the continuity of the vision continuity with the living room, deck and adjacent garden, remembering that "mangiare è una cosa seria" > eat is serious matter! Family furnishings, including one for each environment, positioned to be mirrored, reflected and reviewed, through light and matter, are told with humor. The glass paneling, visible from every spot around the house, therefore, remains a link that communicates spatial continuity through visual references: interior/ interior, interior/exterior.

Matter, glass in the interior/peperino in the exterior, creates a contrast through the relative behavior with light: light-heavy, bright-opaque, reflecting-absorbing; natural finishing touchs integrated with artificial ones (durmast parquet, resin), straight lines on the plan and section (sliding doors, two-coloured glass panelling, baseboards), continuous flooring, increase the sense of exceeding in between single environments, in which reflection and opacity remain alive besides care for details, refusing any sort of ornamental sign. More on our Vimeo video.

Italian Contribution to the project

The company has provided to design and the execution work

  • NA3 – STUDIO DI ARCHITETTURA

    NA3 – STUDIO DI ARCHITETTURA

    Name:
    NA3 – STUDIO DI ARCHITETTURA
    Address:
    via del Pastore Faustolo 5 - 00181 Roma
    Contract:
    Hotels, Malls, Public Spaces, Residential, Resort, Spa, Sports Centres
    Industry:
    Design studies
    Business/product:
    Architects, Interior designer
    Web Site:
    www.na3.it
    Email:
    Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. E' necessario abilitare JavaScript per vederlo.
     
SCROLL TO TOP