• Italiano (IT)
    • English (UK)
Urban Center

Urban Center

by Camerana & Partners

 

Contemporary materials and bright colours provide guidance along the route that leads to the inside of a new urban centrality planned on the boundaries of the historical inner city on the Bofim site, a derelict felt-tip pen factory, where a private investor started the development of an urban redesign project. Defined an “urban center” by the residents themselves because recognized as a municipal center, the project presents a series of works articulated according to an urban design and an architectural composition intended to give life to a true piece of the city and not to a mere commercial area.

The new volumes are arranged around the vital fulcrum of an ellipsoidal public piazza, linked to the historic city center by the principal street, which is intercepted by a red metal roof entrusted with a symbolic value that goes beyond its function. Similar in purpose to the red carpet that invites and defines a privileged and solemn path, with its soft and curvilinear course, it accompanies and protects the main routes of access and distribution. Red is also the colour of the metal beams supporting the transparent roofs of the mobile ramps at the exit from the car park, emerging scenically into the protected space of the square.

The principal element of the new complex of buildings is the shopping mall facing the square with a long concave strip window which invites the public to the entrance. The remaining opaque elevations of the shopping mall speak instead a language entrusted to the geometries and interplay of colouring achieved by the application of perforated steel sheets to the concrete panels of the volume, whose undulating pattern echoes the curvilinear course of the square and identifi es white, red and blue areas.

The same pattern is superimposed, with an interplay of slippages, repeats or negations of the metal mesh, in its natural metal colour. This is a formal expedient with a relatively low cost which guarantees depth and colour. On the west side of the shopping mall , like a sort of spaceship landed on the square, there rises the volume of the hotel residence, a three-storey building faced with zinc-copper-titanium grey metal shingles, which dominates the urban scene of the square as its protagonist, rising on tall, thin pillars with a splayed and irregular arrangement.

  • Camerana & Partners

    Camerana & Partners

    Name:
    Camerana & Partners
    Address:
    Via Viotti 1 - 10121 Turin (TO)
    Contract:
    Cultural Centres, Malls, Museums, Other
    Industry:
    Design studies
    Business/product:
    Architects
    Web Site:
    www.camerana.com
    Email:
    Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. E' necessario abilitare JavaScript per vederlo.
     
SCROLL TO TOP