• Italiano (IT)
    • English (UK)
Viva Science Center

Viva Science Center

by Architetto Giulia de Appolonia

 

The project area is characterised by a very low elevation profile in relation with the historic core, which surrounds the castle, by a strong physical proximity with the water, and by its important hinge role across several public paths, re-qualified with the Polis Program. The project area brings to light a solution of a building-as-a-path, which offers to the city its upper coverings as viable structures, configured in ramps so as to guarantee all necessary altitude connections.

The museum area is a big square of contemplation, establishing a relationship with the city and the river.

The architectural idea can be therefore summarised in the creation of a large “sheet” of concrete, which rests on slender steel profiles, and appears completely suspended on the glass facade, thanks to the structural stiffening conferred by the folds applied to the roof, which create the parapets that lighten the supports.

The building interior structure is characterised by the definition of two large exhibition halls, whose volumetric features and natural lighting are different. Moreover, the connective supporting space is designed as an open space that runs indoor, between the two rooms, and outdoor seamless.

The indoor/outdoor limit dematerialises on the glass surfaces of the facade, by expanding the interior space up to the containment walls of the ground, and by blending the interior with the exterior landscape into a single substance.

In the new CCVB, the principles of sustainable architecture coexist with a smart handling of those energy sources indispensable for the definition of a high-quality indoor environment.

Visitors can review the operations of the different systems and interact with them: by using a simple graphical user interface they can understand how the different air conditioning elements work while seeing them in action inside the building itself.

AWARDS:

  • 2011 Shortlisted project for the Mies Van Der Rohe Award, Barcelona;
  • 2010 Finalist project for the A-Prize Award, Milan;
  • 2010 Mentioned project within the category “Best Project” for the Inarsind Award, Brescia;
  • 2009 Finalist project for the Golden Medal of Italian Architecture;
  • 2009 Mentioned project for the International Award for Sustainable Architecture, Ferrara
;
  • 2008 Mentioned project for the Arches Award (Architecture Under 40)
;
  • 2006 Shortlisted project for the Accademia Nazionale di San Luca Award (Young Architects Roma)
.

Italian Contribution to the project

Competition: Joana Sousa, Tiago Saraiva

Preliminary project: Joana Sousa, Leonardo Paiella

Executive project: Tiago Castela, Leonardo Paiella , Ivan Teixeira, Ruben Ferreira

Building survejor: Giulia de Appolonia – Roberto Cremascoli

Structural engineering: Ara engenheiros -  Fernando Rodrigues

Services engineering: Engimodos – Pedro Correia (plumber) - Ruben Sobral (electrician) -  Natural Works – Guilherme Carrilho da Graça (physical property of the building).

  • Architetto Giulia de Appolonia

    Architetto Giulia de Appolonia

    Name:
    Architetto Giulia de Appolonia
    Address:
    via Leonzio Foresti, 26 - 25134 Brescia (BR)
    Contract:
    Business centers, Congress Centres, Cultural Centres, Hospitals, Houses, Industries, Malls, Museums, Offices, Public Spaces, Residential, Schools and Universities, Spa, Theatres
    Industry:
    Design studies
    Business/product:
    Architects
    Web Site:
    www.deappolonia-arch.com
    Email:
    Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. E' necessario abilitare JavaScript per vederlo.
     
SCROLL TO TOP