• Italiano (IT)
    • English (UK)
Villa “Les heures claires”

Villa “Les heures claires”

by Associazione Temporanea di Professionisti - Architetti Tanga & Sasia

 

The building is located in the municipality of Saint-Jean-Cap-Ferrat in bound landscape. It was built on an area of ​​almost rectangular shape, which extends over sqm. 500. The land, which is fully treated at the green grass and path by some walkways and stone steps, has an inclined trend, and from side to side there are mt. About 4.00 in altitude, so the building has a local portion of the ground floor which appear to be basements.

The project intends to refer to the concept of rationalist house, especially at work so Le Corbusier, who in this area has played the last years of his professional career before being buried in the monumental cemetery of Roquebrune.

Internally the rooms are sober and minimalist. The shades of color ranging from gray / blue of the walls, the white flooring, bleached oak wood, doors and furnishings, contrasted by the dark furniture. The cabinets are all made in the disappearance of internal division walls and fixtures are mostly collected on the ceiling with the presence of some applique camouflaged in the masonry, making it appear the diffuse illumination without giving too much importance to the luminaire, except for some lamps that become furnishing elements.

External designed in order to remember the decks of a ship. The floors are made of slatted teak wood and the railings, painted white iron, they are to be handcrafted following the style of the handrail and handrail of the boats.

The decorative facade elements are obtained by the combination of simple and horizontal reinforced concrete veils edgings. For the exterior wall finishes have been chosen to milky smooth painted plaster, except for the part aboveground basement, slightly indented, built in stone by the use of local limestone blocks hewn by hand. Complete the surgery a garden adorned with plants typical of the local Mediterranean scrub, enclosed by a perimeter wall built with poles and iron net, interrupted only at the two entrances, driveway and pedestrian, made of painted iron sheet also of white.

The property is on three floors ie ground floor, first and second. The bearing perimeter structure of the ground floor, as previously indicated, has been realized with stone blocks at sight, while the high of the other floors were made of concrete blocks and reinforced concrete pillars, as well as the orizzontamento insoles of training plans . On the ground floor is a guest accommodation comprises entrance / hallway, a bathroom, a bedroom. At the same floor there is also a utility room, a utility room and a room for a garage. On the first floor is an entrance / hallway, two bedrooms, two bathrooms, an open plan kitchen on / dining room and a balcony / terrace. The access from the ground floor to the first floor is guaranteed by an external staircase, made of c.a. at sight. On the second floor is a bedroom, a bathroom, a living room / kitchen and a large terrace. Even access to this floor is via an outside staircase a.c. at sight.

Italian Contribution to the project

Technical Staff:

Ing. Carlo Chiabrando – Structural engineer;
Ing. Sandro Mancari – Planning;
Arch. Davide Fissore – graphic rendered.

  • Associazione Temporanea di Professionisti - Architetti Tanga & Sasia

    Associazione Temporanea di Professionisti - Architetti Tanga & Sasia

    Name:
    Associazione Temporanea di Professionisti - Architetti Tanga & Sasia
    Address:
    Via San Nicola, 25 - 12037 Saluzzo (CN)
    Contract:
    Bar/Restaurants, Hotels, Houses, Industries, Museums, Offices, Real Estate, Religious buildings, Residential, Resort, Stores
    Industry:
    Design studies
    Business/product:
    Architects, Restoration, Restoration
     
SCROLL TO TOP